HouwenPlant sluit zich aan bij Fair Flora


30 september 2020

HouwenPlant sluit zich aan bij Fair Flora

Sinds kort bieden wij producten aan onder het Fair Flora-label. Als specialist in anthuriums was het voor ons een logische stap binnen de duurzame ontwikkeling die we de laatste jaren doormaken. “We zijn ons heel bewust van het feit dat wij als kwekerij een belangrijk rol vervullen in het wel of niet vervuilen van het milieu”, zegt Marco van der Goes, Manager Sales & Marketing bij Houwenplant. “Als sierteeltbedrijf willen wij mensen blij maken. Daar hoort ook een duurzaam product bij.”

Duurzaamheid gezicht geven
HouwenPlant voldoet bij de productie van haar anthuriums aan alle certificeringen. Hiermee is zij Global G.A.P. Chain of Custody gecertificeerd, geeft Van der Goes aan. “We willen in de ‘Champions League’ meespelen en onze producten leveren aan supermarkten, tuincentra, bouwmarkten en bloemisten. Dan moet je kunnen aantonen dat je voldoet aan de hoogste eisen van duurzame productie. Veel van onze afnemers hebben duurzaamheid namelijk hoog in het vaandel staan. Via Greenhouse Marketeers hebben we daarom onze CO2-footprint laten berekenen. Nu we voldoen aan alle eisen en onze duurzaamheid inzichtelijk kunnen maken, zijn we op het punt aangekomen om dat ook aan de wereld te vertellen. We willen de stappen die we hebben gezet nu ook een gezicht geven en naar buiten toe laten zien hoe duurzaam onze planten zijn. Ook richting de consument. Via Fair Flora krijgen we daartoe de kans.”

Verdere stappen zetten
Houwenplant biedt een deel van haar anthuriums nu aan via Fair Flora. Maar Van der Goes benadrukt dat de producten die niet onder het label vallen wel op dezelfde duurzame wijze worden geteeld. “De productie is identiek, maar bij de Fair Flora-planten is ieder aspect van de productie en herkomst ook volledig transparant.” De komende tijd gaat Houwenplant samen met Fair Flora verdere stappen zetten. Zo is het bedrijf voornemens om potjes en etiketten van biologisch afbreekbaar materiaal toe te passen. Bamboe zou daarvoor een uitstekend product zijn en daarom compenseert Houwenplant de eigen CO2-uitstoot ook met de aanplant van bamboe via Bamboo Village Uganda. “De bamboe die daar groeit kunnen we op termijn dan weer gebruiken voor potjes”, aldus Van der Goes. “Bovendien hechten we veel waarde aan het sociale aspect van het project in Oeganda, waarbij mensen aan een baan worden geholpen.”

Keten verkleinen
Zoals Van der Goes al aangaf, passen al deze stappen dus binnen de duurzame filosofie die het de kwekerij aanhangt. “Ik kijk er enorm naar uit om samen met de andere Fair Flora-telers de weg naar de consument te vinden en op gebied van de afzet een verdere digitalisering tot stand te brengen. Zodat we met elkaar uiteindelijk de keten kunnen verkleinen.”  

Terug